ReST IN PEAS

jag dokumenterade findus nedläggning av sin fabrik i bjuv under hela processen och tog del av personalens historier från tiden som anställda.

Här nedan visas ett utdrag från bildserien Rest in Peas.

 

Likt en ryggrad, som håller samman ett helt samhälle. I nästan ett sekel har Findus associerats med trygghet, stolthet och gemenskap av dess personal och Bjuvs invånare.

Just därför mottogs beskedet om nedläggningen av fabriken och varslandet av 450 anställda den 29 mars 2016 med sådan sorg och bestörtning. Det är en tragedi när ett företag på en liten ort varslar 450 anställda. Men att låta Findus nedläggning endast få komma att handla om arbetstillfällen som försvinner är att förenkla, reducera vad Findus består av. Bestod av. Som en av företagets före detta medarbetare har påpekat: 75 år av arbete, forskning, vänskap och gemenskap raderas inte bort med ett pennstreck.

Det går inte att utplåna Findus och det företaget genomsyrades av utan vidare – inte när alla människor som arbetade på företaget som skapade det kitt och den företagskultur som varit grunden till företages framgång. Här har föräldrar arbetat i skift. Familjer i olika generationer har avlöst varandra vid de olika linjerna. Barn har lämnats på företagets egna daghem. Kärleksaffärer har uppstått – och falnat. Förtroenden har utbytts, hektiska arbetsperioder avklarats tillsammans. Vänskapsband har knutits, sorgebesked mottagits. 

 

Livet har pågått mellan dessa väggar, dygnet runt, året om.